Opasan otpad

Otpadno ulje u rupi

mart-2018.

Rezltati prvih analiza pokazuju da je okolno zemljište zagađeno do dubine od 3 metra!

Izvor: Agencije

Otpadno ulje u rupi

26.01.2018.

Jedan od najvećih zločina protiv zdravlja ljudi i životne sredine! Otkrivena je jama u koju je skladišteno otpadno ulje i maziva koje predstavljaju opasan otpad. Jama je u stvari obična rupa iskopana u zemlji bez ikakve zaštite tako da je ulje zagadilo zemljište i verovatno dospelo i u podzemne vode. Posledice su sigurno ogromne, a analize će pokazati razmere katastrofe.

Izvor: Agencije

BELOCRKVANI UŠLI U SKLADIŠTE GDE SE MESECIMA UNAZAD NE ZAKONITO DEPONOVAO I SPALJIVAO OPASAN OTPAD, ČIME SE UGROŽAVALO OPŠTE ZDRAVLJE SVIH BELOCRKVANA

07.10.2016.

U napuštenoj hali fabrike "25. maj" u Beloj Crkvi bez ikakve dozvole skladišten je i tretiran opasni otpad, zbog čega je inspekcija za zaštitu životne sredine naložila firmi koja ga je tu deponovala da ga momentalno premesti.
"Zatečene su veće količine opasnog otpada, koji je podrazumevao opasnu ambalažu, koja je kontaminirana opasnim supstancama za uljanu vodu iz separatora, za uljani kamen i agregat, odbačene organske hemikalije, različite vrste otpadnih ulja, otpad od tečnog goriva, neka ostala goriva i tako dalje, koji su bili nepropisno uskladišteni na lokaciji za koju je potrebna dozvola za skladištenje opasnog otpada", objašnjava Jelena Stanković iz Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine.
Dozvolu, koju inspektorka pominje, nisu imali. Međutim, N1 je došao u posed izveštaja pokrajinske inspekcije, koja je nepropisno skladištenje opasnog otpada zabeležila još u maju, nakon čega je firmi zabranjen rad. Više od četiri meseca kasnije, republički inspektori, čiji Bela Crkva nije resor, zaključili su da donošenje opasnih materija nije prestajalo sve do njihove posete.
Postupajući po prijavi, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila je vanredni inspekcijski nadzor preduzeća EKO 21 na lokaciji u Beloj Crkvi. Tom prilikom utvrđeno je da je navedeno preduzeće postupalo suprotno propisanim uslovima. U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o inspekcijskom nadzoru, republička inspekcija za zaštitu životne sredine donela je preduzeću EKO 21 rešenje o zabrani tretmana opasnog otpada i podnela je nadležnom tužilaštvu prijavu za pokretanje postupka za učinjeni privredni prestup - rečeno je za Telegraf iz Ministarstva.

Izvor: Agencije

Zabetonirali opasni otpad u "Staroj Utvi" u Pančevu

25.07.2008.

Tragom anonimne dojave inspektori za zaštitu životne sredine su ispod sloja svežeg betona, u zgradi „Stare Utve" u Pančevu, otkrili osam kubika opasnog otrovnog otpada!
Republički i pokrajinski inspektori za zaštitu životne sredine Jelena Stanković i Simon Bančov su beogradskoj firmi „Ekotank" zabranilli da do daljnjeg, dok se ne izvrši analiza zakopanog opasnog materijala, bavi „odstranjivanjem otpadaka i smeća".
A Pančevci strahuju da je ovo samo „vrh ledenog brega", jer ista firma godišnje obradi oko 3.500 kubika opasnog otpada iz pančevačkih firmi, pa se pitaju da li je i ono završilo na isti način.
- Firma koja se predstavlja da se bavi zbrinjavanjem i preradom opasnog otpada očigledno je preuzela opasni otpad sa kojim nije znala ili imala mogućnosti da postupa. Da ga ne bi vratila, zatrpala ga je u svojim prostorijama koje je držala pod ključem. I to na teško primetnoj, praktično prikrivenoj lokaciji. Postoji osnovana sumnja da su to uradili i na drugom mestu. Sudeći po internet sajtu firme i druge lokacije su im u Pančevu. Jedna od njih je Rafinerija nafte. Ovakvo ponašanje otvara sumnje i na moguće korišćenje divljih lokacija. Poznato je kako se reklamiraju da preuzimaju muljeve i opasan otpad. Rafinerija nafte je zabranila da takav otpad dovoze i prerađuju u postrojenju koje radi u njenom krugu. Očekujemo da posle zabrane rada inspekciji daju dokumentaciju iz koje će biti jasno o koji je količinama otpada je reč, kakvog je porekla kao i gde je odložen odnosno prerađen. Ako ekološku i finansijsku dokumentaciju vode po zakonu, to im neće biti problem - izjavio je Bančov.

Izvor: Agencije

Modelovanje buke
Modelovanje atmosferske disperzije zagađujućih materija
TENT je 9. na Svetu po emisiji SO2!!!
Izveštaj o upravljanju otpadom za period 2011 - 2019. godina
Dan ekološkog duga
OPASAN OTPAD U SRBIJI!!!
SAD NAPUSTILE PARISKI SPORAZUM O KLIMI!
Više od 10 miliona zaposlenih u sektoru obnovljive energije
Zvučna barijera duž autoputa – fotonaponski prijemnik
Promena klime seli šume u SAD
Švajcarska prelazi na obnovljive izvore energije
Otpadne vode u Srbiji i standardi EU
Prepune bolničke čekaonice dece zbog zagađenja vazduha!
Moje pravo - Životna sredina
Zagađenje vazduha u zimskom periodu

Danijelina zubarska ordinacija baner besplatni domeni .iz.rs

baner za analize