Odlaganje

Neformalni sakupljači

Na snimku se vidi jedna od mnogih nesanitarnih deponija u Srbiji. Mnogobrojni "neformalni sakupljači otpada" bukvalno vode borbu za svaki komad metala. Individualni sakupljači sekundarnih sirovina ili, kako se u poslednje vreme nazivaju, "neformalni sakupljači otpada", nisu definisani nijednim propisom. Oni kao da ne postoje, a opšte je poznato da itekako postoje.
Poslednjim izmenama Zakona o upravljanju otpadom definisan je termin nesanitarna deponija:
nesanitarna deponija - smetlište jeste mesto gde jedinice lokalne samouprave odlažu otpad u polukontrolisanim uslovima, kojim upravlja javno komunalno preduzeće i koje ima određenu infrastrukturu (ogradu, kapiju, buldožer), a telo deponije nije izgrađeno u skladu sa propisom kojim se uređuje odlaganje otpada na deponije (nema vodonepropusni sloj, drenažni sistem za odvođenje otpadnih voda i dr.);
Ali, problem uvođenja u sistem "neformalnih sakupljača otpada" nije ni dotaknut. Postavlja se pitanje kako će se država izboriti sa ovim problemom? I da li se uopšte nešto radi po tom pitanju?

Vinča - sve je ovde nestvarno!

Nedavno je u emisiji "Beograd za početnike" emitovan jedan zaista nadrealan prilog o deponiji Vinča. O najvećoj deponiji u Srbiji se mnogo toga zna, ali da postoji na desetine hiljada ptica, sigurno ne. I to kakvih ptica!
Dominiraju galebova iz susednih ali i iz udaljenih zemalja: Italije, Hrvatske, Ukrajine, Mađarske, čak i iz Estonije. Izbrojano je neverovatnih 43.000 galebova koji se svakodnevno hrane na deponiji. Od toga je 4.000 morskih galebova među kojima ima i retkih vrsta. Još se mogu videti orlovi, sokolovi i rode.
Pored ogromnog broja ptica može se primetiti i veliki broj individualnih sakupljača sekundarnih sirovina.

Modelovanje buke
Modelovanje atmosferske disperzije zagađujućih materija
TENT je 9. na Svetu po emisiji SO2!!!
Izveštaj o upravljanju otpadom za period 2011 - 2019. godina
Dan ekološkog duga
OPASAN OTPAD U SRBIJI!!!
SAD NAPUSTILE PARISKI SPORAZUM O KLIMI!
Više od 10 miliona zaposlenih u sektoru obnovljive energije
Zvučna barijera duž autoputa – fotonaponski prijemnik
Promena klime seli šume u SAD
Švajcarska prelazi na obnovljive izvore energije
Otpadne vode u Srbiji i standardi EU
Prepune bolničke čekaonice dece zbog zagađenja vazduha!
Moje pravo - Životna sredina
Zagađenje vazduha u zimskom periodu

Danijelina zubarska ordinacija baner besplatni domeni .iz.rs

baner za analize